Як правильно пити віскі з льодом
У кожного народу існує свій улюблений алкогольний напій. Французи смакують коньяк, японці вважають за краще саке, нашим співвітчизникам приписують особливу любов до горілки, а ось шотландців найчастіше можна застати за келихом віскі з льодом.
По самой лучшей цене продать алкоголь из элитных серий вы можете нашей компании.
Загальні відомості про напій
За право називатися батьківщиною віскі досі борються Шотландія і Ірландія. В обох цих державах зерновий дистилят з'явився приблизно одночасно, а ось технології приготування і відповідно смак шотландських і ірландських сортів трохи розрізняються. Для приготування сусла використовують ячмінь, жито, пшеницю або кукурудзу. Фортеця віскі може бути різною, від 35 до 70 градусів. Знавці вважають за краще віскі в чистому вигляді. Також широко поширений спосіб вживання віскі з льодом і в складі коктейлів.
Існує кілька класифікація віскі. Наприклад, в залежності від країни і регіону виготовлення, або використовуваного сировини. Також можна виділити односолодові сорти, які, як правило, дорожчі за рахунок строгості технології, і купажі, на частку яких припадає левова частина всіх напоїв в світі.
Смакові якості віскі
На смак напою впливає величезна кількість чинників. Це і вихідна сировина, і якість води, і особливості технології, і тривалість витримки, і навіть ємності, в яких проходить визрівання. Віскі з чистого ячмінного солоду буде істотно відрізнятися від бурбона, який наполовину складається з кукурудзи. А напій, витриманий в звичайних дубових бочках, не схожий на віскі з барелів, де раніше зберігали херес, портвейн або вино.
Говорити про те, який віскі найсмачніший, марно. Кожен сорт має свою армію шанувальників. Кому то подобаються копчені острівні різновиди з Шотландії, хтось без розуму від м'якого ірландського віскі, а кому-то подавати виключно американський віскі.
Витримка віскі
Кількість років, проведених віскі в дубовому діжці, впливає і на смак, і на вартість напою. Шотландська влада навіть випустили спеціальний указ. Який забороняє називати віскі напої, які витримані менше 3-х років. Зазвичай же термін визрівання становить 5 і більше років. Віскі віку 10-12 років називають оригінальними. Це прекрасні сорти для повсякденного вжитку та святкового столу. Ексклюзивними вважаються віскі віку 20 років і більше. А самі рідкісні екземпляри можуть похвалитися і більш солідними датами до 50 років.
Віскі з льодом
Культура вживання віскі розвивалася протягом кількох століть. Справжні гурмани строго дотримуються цілого зводу правил, щоб віскі доставив їм максимальне задоволення. Для пересічного любителя ж досить дотримуватися деяких з них. Наприклад, не подавати віскі в чарках або фужерах. Для цього напою краще використовувати класичні тумблери - низькі склянки з товстим дном, або тюльпановідние келихи, що звужуються стінки яких дозволяють сконцентрувати аромат віскі.
Пити чи віскі з льодом, кожен вирішує для себе. Нерідко можна почути, що це справжнє блюзнірство і додавати лід в келих категорично не можна. Почасти це твердження можна вважати справедливим, коли мова йде про дорогі, односолодових сортах зі складним смаком. Купажірованний віскі можна сміливо пити з льодом. Головне дотримуватися помірності в додаванні замерзлих кубиків, щоб не зробити віскі надто холодним. Оптимальна температура для віскі становить 18-20 градусів. Досить дотримуватися цього інтервалу, щоб не зіпсувати смак і аромат напою.
Якщо Ви подаєте віскі з льодом, то краще виставити всі компоненти на стіл окремо: відкриту пляшку, келихи і відерце з льодом. Тоді кожен гість зможе вибрати найбільш підходящий для нього спосіб вживання.
Віскі з колою
Суміш віскі з газованою водою неймовірно популярна у всьому світі. І ось тут-то без льоду вже не обійтися. Оскільки смак віскі в коктейлі вже і так змінений, додавання льоду лише додасть напою прохолоди. Традиція пити віскі з колою виникла не так давно, авторство цього коктейлю приписується музикантам групи Бітлз, які змішували алкоголь з газованою водою під час своїх гастролей. Чи так це, стверджувати не беремося. Швидше за все, додаючи кока-колу в віскі, люди просто намагалися замаскувати не дуже приємний смак низькосортного спиртного.
Для такого коктейлю найкраще підійдуть недорогі купажовані сорти, які при високій якості не володіють особливо цінними смаковими властивостями, тому відмінно вписуються в подібний тандем.
Закуска для віскі
Відносно вибору закуски шанувальники віскі знову ж діляться на два войовничі табори. Одні вважають, що віскі настільки самодостатній, що не вимагає закуски зовсім. Інші вказують на високу міцність алкоголю, і кажуть, що настільки високоградусне спиртне вимагає їжі. Здається, що краще зайняти нейтральну позицію, і все-таки закушувати віскі, якщо Ви п'єте його на голодний шлунок, але вибирати для цього лише ті продукти, які не зіпсують смак благородного напою.
Для шотландських віскі з високогір'я або рівнинних регіонів добре підійдуть м'ясні закуски: яловичий язик або дочка. Димні, острівні сорти відмінно поєднуються з бараниною на кісточці. А м'які, ніжні напої чудово гармонують з морепродуктами і рибою. Американський віскі з кукурудзи прийнято подавати з десертами - випічкою, шоколадом або фруктової нарізкою.